ΠΡΟΣ: ΜΜΕ                                                                                             Ελληνικό, 20-11-2020
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
FRAPORT
AIA
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» στις επιτροπές της Βουλής και διαπιστώνοντας ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξακολουθεί να κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την απόλυτα δικαιολογημένη ανησυχία τους για το υπηρεσιακό και εργασιακό τους μέλλον, εξακολουθούμε να ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στη στάση που επέλεξε να κρατήσει,υιοθετώντας την μέθοδο του αιφνιδιασμού και της υπέρμετρης επίδειξης ισχύος.
Το Υπουργείο επιμένει στην αμετακίνητη στάση του, μη λαμβάνοντας υπόψη του το εύθραυστο υπό διαμόρφωση περιβάλλον στον τομέα των Αερομεταφορών και αγνοώντας τις πρακτικές όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες στρέφονται ξεκάθαρα στην κρατικοποίηση μεγάλων Αεροπορικών Εταιρειών-κολοσσών και την κρατική ενίσχυση των Παρόχων Αεροναυτιλίας, προκειμένου να επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας COVID-19.Παράλληλα, τα προβλήματα στην διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων που τεχνηέντως δημιουργούνται από το Υπουργείο, δεν έχουν επιλυθεί, εξακολουθώντας να απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό το σύνολο των εργαζομένων της ΥΠΑ. Μάλιστα έχουν συνδεθεί απροκάλυπτα και εντελώς εκβιαστικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, εξυπηρετώντας ως μοχλός πίεσης την απόλυτη αποδοχή του νομοσχεδίου χωρίς την δυνατότητα ισχυρής και μακροπρόθεσμης αντίδρασης από την πλευρά των εργαζομένων.

Μένουμε πιστοί στην ισχυρή μας πεποίθηση ότι:
• η δημιουργία μιας ΑΠΑ με ανεξέλεγκτες και υπέρμετρες εξουσίες που δεν συνάδουν με αυτές μιας ανεξάρτητης αρχής με δημόσιο χαρακτήρα, σε συνδυασμό με
• την μετατροπή της ΥΠΑ από Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία σε ΝΠΔΔ,

ούτε επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα της Υπηρεσίας,
ούτε επιβάλλονται από καμία ευρωπαϊκή απαίτηση,
αλλά αντίθετα
παραβιάζονται ξεκάθαρα Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί με επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων
και
διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα και παραβλέπεται ο ευαίσθητος εθνικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας.

ΖΗΤΑΜΕ

• την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών φορέων της ΥΠΑ.
• την ομαλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των δεδουλευμένων του προσωπικού (νυχτερινά, εξαιρέσιμα και αποζημιώσεις Eurocontrol)
• την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του προσωπικού λόγω των συνεπειών της πανδημίας, με απώλειες εισοδήματος που αγγίζουν το 70%.
Στα πλαίσια των αντιδράσεων μας, έχουμε προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν σε αυτές δυναμικά.

Τέλος, ζητούμε συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την όποια ταλαιπωρία θα υποστεί λόγω των κινητοποιήσεων μας. Διαβεβαιώνουμε ότι όλες οι ενέργειές μας στοχεύουν στην διατήρηση τόσο των ποιοτικών και οικονομικών υπηρεσιών Αεροναυτιλίας,όσο και της ασφάλειας του επιβατικού κοινού, που διαχρονικά παρέχει και εγγυάται η Ενιαία και Δημόσια ΥΠΑ.

Η Ανακοίνωση εδώ